Komplettering av tilldelning av älg jaktsäsongen 2019.

04.11.2019 10:33

Jakttid: 7 november till och med 23 december på vuxna djur, kalvjakt till och med den 31 januari

Älg Tilldelning 2019.2.docx (20,8 kB)

Tilldelning älg

Stormarker : 8 hondjur 4 tjurar

Mellanmarker: 4 hondjur och 2 tjurar

Rekommendation: Spara ko med kalv. Samt skjut små tjurar, hondjur och kalvar.

 

Hantering käkar och livmödrar

Gäller vuxna älgar och kapital kronhjort. Flå hela underkäken och rensa den från allt kött och låt den lufttorka. Dela inte underkäken. Frys in livmödrarna och märk allt med jaktlag och datum. Lämnas in till de tidigare inlämningsställena.

 

 

Förklaring till Excel-modellen

Eftersom årets tilldelning är lägre än tidigare år, har arealsiffran ökat för att få ihop till en vuxen älg, vissa har fått tilldelning och vissa inte, vilket beror på storleken av den ackumulerande arealen från tidigare år.

 

Med en tilldelning på 18 vuxna älgar kostar en vuxen älg i år 1793 ha. För stormarkerna innebär det att de får minus 1793 för varje tilldelad älg i år oavsett om de skjuter eller inte (enligt tidigare beslut på årsmöte).

 

För mellanmarkerna medför det ju, att det också kostar mer areal om en älg skjuts. Det vill säga, det krävs en större areal för att få en älg i år och om denna skjuts så minskar den ackumulerade arealen. Det går att spara areal för modellen innebär att man kan spara areal för att få ihop till en vuxen älg vid kommande tilldelning.